Skip to content
Opdrachtgevers

"Wat doe jij nou eigenlijk?" Terechte vraag, want ik kom steeds met een ander verhaal thuis. Zo vertel ik op maandag dat ik met het ontwerp van een opleidingstraject ben begonnen en op woensdag dat ik podcasts heb opgenomen. En een week later praat ik weer over de leuke dag waarop ik met een camera mooie verhalen heb vastgelegd. Precies deze diversiteit aan educatieve opdrachten maakt mij blij en vormt ook de basis voor De Leertoko. Wat laat jij mij vertellen?

Leading with Obeya

Een live training omzetten naar een e-learning? Het klinkt simpel en ik heb de vraag meer dan eens gekregen. Zo kwam ook Tim Wiegel, oprichter van Leading with Obeya, bij mij. Een klassikale training een-op-een omzetten naar een online omgeving doe ik alleen niet. Het zijn twee verschillende onderwijsvormen die beide vragen om een eigen ontwerp.

Tim had al een succesvolle live training staan, maar voor het ontwikkelen van de e-learning zijn we daarom teruggegaan naar de basis. In een ontwerpsessie bepaalden we het doel, de doelgroep en de leerdoelen van de e-learning. Het resultaat: een volwaardige training die optimaal gebruikmaakt van de mogelijkheden van digitaal onderwijs en deelnemers van begin tot eind betrokken houdt. Helemaal leuk was dat ik voor deze cursus ook de ondersteunende video’s maakte.

Zestor

Wat een circusopleiding te maken heeft met De Leertoko? Als maker van minidocumentaires kon ik mijn creatieve ei helemaal kwijt bij mijn opdrachtgever Zestor. Deze organisatie zet zich in voor een gezonde en veilige werkomgeving in het hoger onderwijs en daarvoor maken zij geregeld opleidingen en ander educatief materiaal.

Ik heb voor Zestor, samen met Esther Struijk, meerdere projecten mogen uitvoeren. Een daarvan ging over de inzet van duurzame inzetbaarheid-uren. Hiervoor ontwikkelden we een twaalfdelige educatieve documentairereeks. We zijn in gesprek gegaan met een hoogleraar die ons vertelde over het belang van DI-uren voor zowel werkgever als werknemer en op welke manier die ingezet kunnen worden. Vervolgens zijn we van Zwolle naar Den Haag en van Rotterdam naar Heerlen gereisd om mensen te volgen tijdens hun DI-uren. Zo waren we de ene dag bij De Liedjesfabriek en liepen we de andere dag mee op een circusopleiding.

Benieuwd? Kijk dan deze video’s.

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO)

Bij het ontwikkelen van een training staat het denken vanuit de doelgroep altijd centraal. Hoe denkt de doelgroep, waar is behoefte aan en hoe blijven deelnemers betrokken? Maar wat als de doelgroep niet per definitie online vaardig is? Is blended learning dan ook een optie? En hoe kan dat er dan uitzien? Met deze goede vraag kwam HOVO Nederland bij mij.

In samenwerking met Esther Struijk heb ik een training op maat gemaakt over blended learning. We hebben hier alle programmamanagers van HOVO NL bij betrokken. In de training leerden zij hoe het ontwerpproces van blended learning eruit ziet en konden ze zelf ervaren hoe dat voor hun eigen opleiding en doelgroep zou kunnen werken.

De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP)

Educatie heeft alles met communicatie te maken. Niet voor niets heb ik een achtergrond in communicatie. In beide vakgebieden ga je uit van het waarom? Wat is de boodschap? Wat wil je bereiken? En bij wie en hoe wil je dat bereiken?

Eerder al maakte ik met De NVP webinars voor pleegzorg.nl en later kwam daar het ontwikkelen en produceren van een vijfdelige podcastserie bij. Na het beantwoorden van alle waarom-vragen, hebben we samen het format voor de podcasts bedacht. Heel waardevol dat ouders, pleegouders, pleegzorgwerkers en jeugdbeschermers voor deze serie met elkaar in gesprek zijn gegaan. 

De uiteindelijke productie was in samenwerking met audioproducer Jesse Straver die zijn vak als geen ander beheerst. Fijn om met specialisten te kunnen werken!

De Kustwacht

Wat als een organisatie draait om één centraal systeem dat volledig vernieuwd wordt? Wat als medewerkers daardoor praktisch geen tijd hebben om zich het nieuwe systeem eigen te maken? De Kustwacht is uniek in zijn soort. Gespecialiseerd werk vraagt om gespecialiseerde opleidingen.

Ik ontwikkelde voor De Kustwacht een training die ging over het nieuwe werksysteem (hoe werkt het?) maar ook over alle veranderde dagelijkse handelingen die daaruit voortvloeiden (hoe gebruik ik het?). De grote uitdaging was dat medewerkers bijna van de een op andere dag met een heel nieuw programma moesten gaan werken. Dit vraagt veel van het brein. De kracht van herhaling, tijd om nieuwe kennis te laten bezinken en te oefenen met het toepassen ervan was er vrijwel niet. Heel interessant om een training te ontwikkelen die hier zo goed mogelijk bij aansluit, een training die tools geeft om nieuw geleerde kennis direct toe te kunnen passen.

Video's